Saturday, July 17, 2010

Bagaimana mengawal Lemak badan

18 panduan mudah mengurangkan  lemak badan dari menu makanan


Anda sememangnya tahu bahawa lemak badan atau lemak tepu mendatangkan masalah kepada kesihatan anda. Makan makanan berlemak dalam diari makanan akan menggemukkan badan dan menimbulkan penyakit darah tinggi,angin ahmar,penyakit jantung dan diabetes atau kencing manis. Lemak tepu berasal dari sumber haiwan seperti daging,susu dan keju berkeupayaan untuk menambah lemak badan dan hasilnya saluran darah tersumbat.

Berikut panduan mudah yang boleh ikuti untuk kuruskan badan anda dengan mengurangkan pengambilan lemak makanan.
  1. Makan salad tanpa mayones.
  2. Kurangkan makanan yang dimasak menggunakan minyak yang banyak.
  3. Sediakan makanan dengan cara merebus atau memanggang atau membakar.
  4. Jauhi makan burger atau sosej.
  5. Sapukan mentega sedikit dan senipis yang boleh jika anda biasa makan roti dengan sapuan mentega.
  6. Jika anda suka sup, buang lapisan lemak pada kuah sup sebelum dihidangkan.
  7. Buang semua kulit ayam jika anda memasak ayam. Kulit ayam mengandungi kolesterol tinggi.
  8. Minimumkan sumber makanan dari kekacang.
  9. Amalkan makan buah segar. Elakkan makan buah dalam tin.
  10. Kurangkan makan buah dalam bentuk pastry seperti pai.
  11. Elakkan penggunaan santan dalam masakan. Gunakan remah ratus segar dan daun-daun segar seperti halia. Gunakan sos rendah lemak.
  12. Buang semua lemak pada daging sebelum memasaknya.
  13. Buah-buahan sebagai kudapan.
  14. Gunakan minyak zaitun untuk menumis. Minyak zaitun rendah nilai kolesterol.
  15. Jangan minum susu penuh krim. Gunakan susu rendah lemak.
  16. Guna perahan limau sebagai dressing.
  17. Guna keju rendah lemak atau yogurt.
  18. Yogurt sebagai pencuci mulut.

No comments:

Post a Comment